Ahlberg-Lundqvist-Sörboms latinsk-svenska ordbok är en klassiker. För första gången har det gjorts ett digitaliserat nytryck av ordboken och NE tar nu standardverket in i en ny epok.
NE:s utgåva av latinsk-svenska ordboken är ett självklart hjälpmedel för alla som studerar latin eller på annat sätt kommer i kontakt med det latinska språket.
Den latinsk-svenska ordboken utkom första gången 1952, i en andra upplaga 1966 och har utgivits i ett antal tilltryck genom åren.
En omständighet som dock inte har varit tillfredsställande är att faksimiltrycket i de återkommande tilltrycken blivit allt sämre; man har knappt kunnat urskilja bokstäverna i vissa partier.
Tack vare latinisten och språkteknologen Johan Winge har NE kunnat råda bot på problemet. Han har skannat in och OCR-tolkat materialet, och denna digitalisering har gjort det möjligt att ge ordboken en ny och tydligare typografisk form.
Dessutom har Johan Winge reviderat vokalkvantiteterna i uppslagsorden, gjort ett antal andra smärre rättelser, anpassat fonterna och expanderat förkortade uppslagsord till fullt utskrivna former. I övrigt är ordbokstexten från den tidigare upplagan oförändrad.
– Vi kan med glädje konstatera att intresset för latin fortfarande är stort och att den latinsk-svenska ordboken är efterfrågad. Förbättringarna i denna tredje upplaga gör att boken kan leva vidare lång tid framöver, säger Jonas Gruvö, chefredaktör på NE.
NE är ett ledande digitalt kunskapsföretag. Vi utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som möter morgondagens kunskapsbehov med höga krav på tillförlitlighet, tillgänglighet och användarupplevelse.
Bland våra kunder finns majoriteten av Sveriges skolor och universitet samt bibliotek, såväl små som stora företag, public service, myndigheter och annan offentlig verksamhet. Vi vänder oss också till den stora kunskapsintresserade allmänheten.
NE är ett ledande digitalt kunskapsföretag. Vi utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som möter morgondagens kunskapsbehov med höga krav på tillförlitlighet, tillgänglighet och användarupplevelse.