2018-10-23 15:14Pressmeddelande

Lärare saknar utbildning i programmering – nu rycker näringslivet in

null

I mitten av oktober erbjöd NE Nationalencyklopedin och Telavox i samarbete med initiativet “Inga Ingenjör” lärare en workshop i programmering. Över 260 pedagoger fick under kvällen lära sig hur de för in det nya ämnet på ett lekfullt och pedagogiskt sätt i klassrummet. Eventet blev mycket uppskattat och den positiva feedbacken stor.

Platserna tog slut redan första dagen när de tre aktörerna annonserade ut workshopen i programmering. Skolverkets beslut om att införa programmering i läroplanen från grundskolenivå är strategiskt bra ur en framtida arbetsmarknadsaspekt. En utmaning är dock att majoriteten av lärarna saknar utbildning i ämnet. Monica Linderoth, marknadschef för NE berättar:

– Det finns ett uppdämt behov hos lärare att få mer kännedom om programmering. Intresset var stort för workshopen och det var härligt att se så många pedagoger som brinner för sina jobb och vill höja sin kunskapsnivå. De har ett viktigt uppdrag framför sig, att på ett tidigt stadium kittla barnens intresse för teknik.

Andrea Pettersson, medgrundare till barnboksinitiativet “Inga Ingenjör”, föreläste under kvällen och har tidigare träffat hundratals elever och lärare. Både IT-bolaget Telavox och NE bistod med utvecklare som hjälpte lärarna på traven när de skulle lösa programmeringsuppgifter. Annette Berggren, pedagog på Folkparksskolan, reste ända från Norrköping för att vara med.

– Jag tycker det är jättekul att vi infört programmering i skolan men har samtidigt känt mig lite bekymrad för det är alldeles nytt för mig. Workshopen gav mycket för vi fick med oss väldigt konkreta verktyg som jag kan använda på barnen direkt. Till exempel att man inte alltid behöver använda datorn utan att jag kan förklara programmering med hjälp av fysiska rörelser som dans, säger Annette.

Redan nu saknas 30 000 utvecklare bara i Sverige och år 2022 förutspås siffran vara mer än det dubbla. IT-branschen skriker efter kompetent personal och redan nu tävlar företagen om att knyta till sig rätt talanger. Om inte fler utbildar sig inom området hotas IT-bolagens tillväxt.

Om workshopen

Workshopen hölls på Nationalencyklopedins huvudkontor i Malmö. Ett 60-tal lärare deltog på det fysiska eventet medan 200 var med på webbinariet. Målgruppen var lärare i åk 2–6 som fick en praktisk utbildning i samband med European code week tillsammans med NE Nationalencyklopedin och Telavox i samarbete med Inga Ingenjör. Helt kostnadsfritt! Under workshopen varvades föreläsning med praktiskt genomförande med hjälp av tio utvecklare från Telavox och Nationalencyklopedin. Med boken Inga och Leo programmerar, Ingas kortspel och en öppen källkod kan lärarna redan dagen efter köra igång med sina klasser.

För mer information kontakta:

Monica Linderoth, marknadschef på NE, 0720-504695, monica.linderoth@ne.se

Victoria Lindén, HR Business Partner på Telavox, 0766-774999, victoria.linden@telavox.com

Andrea Pettersson, medgrundare av Inga Ingenjör, 0709-661590, andrea.k.pettersson@gmail.com

NE är ett ledande digitalt kunskapsföretag. Vi utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som möter morgondagens kunskapsbehov med höga krav på tillförlitlighet, tillgänglighet och användarupplevelse. 

Bland våra kunder finns majoriteten av Sveriges skolor och universitet samt bibliotek, såväl små som stora företag, public service, myndigheter och annan offentlig verksamhet. Vi vänder oss också till den stora kunskapsintresserade allmänheten.


Om NE

NE är ett ledande digitalt kunskapsföretag. Vi utvecklar och erbjuder produkter och tjänster som möter morgondagens kunskapsbehov med höga krav på tillförlitlighet, tillgänglighet och användarupplevelse.


Kontaktpersoner

Fredrik Bengtsson
VD och presskontakt
Fredrik Bengtsson
Hubert Kjellberg
Koncernchef och presskontakt
Hubert Kjellberg